Gans in rode wijn

                                                      Gans in rode wijn

 

Gans in rode wijn

 

Er worden in Nederland zeer veel ganzen geschoten echter op culinair gebied gebeurt er zeer weinig. Bij Karoe zouden we het leuk vinden als mensen wat meer recepten met ons en met elkaar zouden delen. Het blijft namelijk een heerlijk biologisch stukje vlees! Hieronder een recept van de Deense topchef Esben Grundtvig die ieder stukje van de gans gebruikt. Voor dit recept heeft hij een grauwe gans gebruikt, geschoten op Falster in het zuiden van Denemarken.

 

Gans in wijn met spek, wortelen, boerenkool en knolselderijpuree

 

Ingrediënten

 

Ganzen dijen en drumsticks • 200 g boerenkool • 2 wortelen • 2 pastinaken • 2 teentjes knoflook  • 2 uien • 100 g bacon • 1 fles rode wijn • 2 dl gans- of gevogeltefond • laurierblad  • Water • 1 dl bloem • 100 g boter • Appel cider azijn • Zout en peper

 

 

 

Knolselderijpuree

 

Ingrediënten

 

1 knolselderij • 100 g roomboter• klein beetje appel ciderazijn • Zout en peper

 

Werkwijze

 

Voor de garnering een paar kruiden zoals kervel en Oost-indische kers. Begin met de knolselderijpuree, die je al een dag van te voren kan bereiden. Schil de knolselderij en snij hem in kleine blokjes.
Kook deze op een laag vuur met de deksel op de pan, in boter, een beetje Appelciderazijn en wat water voor ongeveer 45 min. Tot een uur totdat de blokjes zacht zijn.
Maak het geheel tot een gladde creme in de blender waar evt. nog een beetje koude boter toegevoegd kan worden. Nog wat zout en peper en evt. een drupje azijn.

Kruid de ganzendijen en drumsticks ruim met zout en peper. Bak ze rondom bruin in de pan en haal ze er even uit. Hak de uien in grove stukken en bak ze bruin. Voeg de gehakte knoflook toe. Doe de ganzendijen en drumsticks terug in de pan en voeg de fond en rode wijn toe. Voeg de laurierbladeren en Tijm toe en laat de gans voor ongeveer vier uur sudderen tot de gans heerlijk zacht is. Indien nodig voeg af en toe wat extra wijn of fond toe. Haal de gans er uit en laat het vocht inkoken tot het een goed sterke smaak heeft.

 

Was en pluk de boerenkool en snij de pastinaak en wortel in stukken. Bereid de wortelen en pastinaak in de oven op 250°C voor 8-10 minuten, met een beetje olie, zout en peper.

Bak de bacon stukjes tot ze knapperig zijn.

 

Maak een roux met boter en bloem, goed blijven roeren in de pan tot het mengsel bruin wordt. Voeg dan de bouillon van de gans toe en laat de saus dik worden. Doe de stukken gans en wortel en pastinaak terug in de pan met saus en warm het geheel weer op, Roerbak de plukjes boerenkool met een beetje olie in de pan. Voeg bij het geheel en smullen maar!

 

 

Gans in wijn met spek, wortelen, boerenkool en knolselderijpuree

 

Ingrediënten

 

Ganzen dijen en drumsticks • 200 g boerenkool • 2 wortelen • 2 pastinaken • 2 teentjes knoflook  • 2 uien • 100 g bacon • 1 fles rode wijn • 2 dl gans- of gevogeltefond • laurierblad  • Water • 1 dl bloem • 100 g boter • Appel cider azijn • Zout en peper

 

 

 

Knolselderijpuree

 

Ingrediënten

 

1 knolselderij • 100 g roomboter• klein beetje appel ciderazijn • Zout en peper

 

Werkwijze

 

Voor de garnering een paar kruiden zoals kervel en Oost-indische kers. Begin met de knolselderijpuree, die je al een dag van te voren kan bereiden. Schil de knolselderij en snij hem in kleine blokjes.
Kook deze op een laag vuur met de deksel op de pan, in boter, een beetje Appelciderazijn en wat water voor ongeveer 45 min. Tot een uur totdat de blokjes zacht zijn.
Maak het geheel tot een gladde creme in de blender waar evt. nog een beetje koude boter toegevoegd kan worden. Nog wat zout en peper en evt. een drupje azijn.

Kruid de ganzendijen en drumsticks ruim met zout en peper. Bak ze rondom bruin in de pan en haal ze er even uit. Hak de uien in grove stukken en bak ze bruin. Voeg de gehakte knoflook toe. Doe de ganzendijen en drumsticks terug in de pan en voeg de fond en rode wijn toe. Voeg de laurierbladeren en Tijm toe en laat de gans voor ongeveer vier uur sudderen tot de gans heerlijk zacht is. Indien nodig voeg af en toe wat extra wijn of fond toe. Haal de gans er uit en laat het vocht inkoken tot het een goed sterke smaak heeft.

 

Was en pluk de boerenkool en snij de pastinaak en wortel in stukken. Bereid de wortelen en pastinaak in de oven op 250°C voor 8-10 minuten, met een beetje olie, zout en peper.

Bak de bacon stukjes tot ze knapperig zijn.

 

Maak een roux met boter en bloem, goed blijven roeren in de pan tot het mengsel bruin wordt. Voeg dan de bouillon van de gans toe en laat de saus dik worden. Doe de stukken gans en wortel en pastinaak terug in de pan met saus en warm het geheel weer op, Roerbak de plukjes boerenkool met een beetje olie in de pan. Voeg bij het geheel en smullen maar!

 

on 0

Opmerkingen

Leave A Reply

Your email address will not be published.